Projects

voorgeschiedenis 

 

Het project Familia in 2013 van fotograaf Rafaël Philippen betekende het startschot voor een samenwerking met het Nederlands Fotomuseum. De samenwerking leidde tot een serie foto-opdrachten, tentoonstellingen en boeken waarin de collectie van het Nederlands Fotomuseum gebruikt wordt als een bron van inspiratie voor nieuw werk gemaakt door fotografen van nu onder de naam De Mix. Fotografen als Hans van der Meer, Andrea Stultiens, Jannes Linders en Blommers Schumm verbonden hun naam aan De Mix. In de Mix gaat het om genres waar Nederlandse fotografen goed in zijn (documentaire fotografie, portretten, landschap, fotojournalistiek) en typisch Nederlandse, regionale en lokale onderwerpen. Gepresenteerd in de daarbij horende regionale musea. De Mix is een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van Toen & Nu. De Mix twee fotografen, een historische en een hedendaagse, samen vormen ze een spannende, prikkelende en soms een vertederende combinatie. Een beeld dialoog tussen twee fotografen die uitnodigt tot kijken en ontdekken.

 

 

 

 

De Mix trok meer dan 200.000 bezoekers met de eerste vier edities.

 

 

 Nu te zien:


Kinderen van de Oorlog 15 februari t/m 10 juni 2019 in Museum Het Valkhof Nijmegen 

De verschrikkingen van een oorlog raken ons extra hard wanneer kinderen daarvan het slachtoffer zijn. De tentoonstelling Kinderen van de oorlog maakt dit invoelbaar aan de hand van verhalen over en ervaringen van Nijmeegse kinderen die getuige waren van langdurig oorlogsgeweld. Aan de hand van vijf thema’s, waaronder Joodse kinderen, Duitse kindsoldaten en het bombardement van 22 februari 1944 wordt het lot van kinderen in de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Kinderen die recent uit oorlogsgebied naar Nijmegen zijn gekomen, veelal uit Syrië, krijgen een gezicht in de serie foto’s die Annie van Gemert speciaal voor de tentoonstelling vervaardigde. Door heden en verleden te verbinden, verduidelijkt de tentoonstelling eens te meer dat niets ontziend geweld van alle tijden is. Uit de mond van de kinderen die dit onlangs hebben meegemaakt, klinkt desondanks een boodschap van hoop: zij hebben dromen en maken plannen voor de toekomst.


 

Van 31 januari staan vier series van De Mix centraal in de Airport Library op Schiphol: De Mix, met de series De Koe, Missie, Schiphol Slumberland en De Boswachter. 

De afgelopen tijd heeft Stichting Beeldmix in samenwerking met de Airport Library aan de totstandkoming van de tentoonstelling op deze locatie gewerkt. De 45 meter lange bank van de Airport Library is beplakt met foto’s en tekst, van de foto’s zijn digitale presentaties gemaakt, de twee vitrines zijn ingericht met materiaal van De Mix en er is een speciale Engelstalige publicatie gemaakt met de series gebundeld. In de publicatie is een gedicht van Ester Naomi Perquin opgenomen, dat zij speciaal voor deze tentoonstelling heeft geschreven. De publicatie wordt uitgedeeld aan de bezoekers van de Airport Library, zo reist de tentoonstelling met de reizigers de wereld over. De tentoonstelling is tot 15 april 2019 te bezichtigen in de Airport Library.


https://www.youtube.com/watch?v=Iurua5YV_cI&feature=youtu.be

 


11 april 2019

Dagje AirPort Library “met de speciale Engelstalige publicatie ”. Van Canada naar Irak van Afrika naar Istanbul en zo verder de hele wereld over. 
FOR FREE op Airport Library kunt u gratis deze engels versie van De Mix meenemen. U kunt deze uitgave ook bestellen door een email te sturen aan rafaelphilippen@beeldmix.nl

 

DE MIX  NEDERLANDSE FOTOGRAFEN TOEN & NU

Vanaf 15 september 2018 zijn de eerste vier De Mix projecten bij elkaar te zien in het Nederlands Fotomuseum. Na twee jaar komt het fotoproject De Mix naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. In De Mix geven de hedendaagse fotografen een nieuwe en persoonlijke visie op de collectie van het Fotomuseum.

 

 

Te Koop in de museumshop van het Nederlands Fotomuseum Rotterdam de vier uitgaves van De Mix. U kunt deze uitgave ook bestellen door een email te sturen aan rafaelphilippen@beeldmix.nl

 

 

 

 

 

 

 

Historische tentoonstellingen

voor het Nationaal Militair Museum hebben we de tentoonstelling Vliegveld Soesterberg mogen maken.

 

Vliegveld Soesterberg 1910 – 1939

De geschiedenis van het vliegveld Soesterberg begint in 1910.  De Haagse autohandelaren Verwey en Lugard huren het terrein bij Soesterberg voor het houden van vliegdemonstraties en -wedstrijden. Zij bouwen de eerste hangars en werkplaatsen, maar gaan in 1912 alweer failliet. Op 1 juli 1913 wordt de militaire Luchtvaartafdeeling (LVA) opgericht, die het vliegterrein overneemt. Als in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, heeft de LVA acht vliegtuigen. Nederland is neutraal. Tijdens de oorlog worden meer dan 100 vliegtuigen van oorlogvoerende landen geïnterneerd. Dit zijn vliegtuigen die boven Nederlands grondgebied neerstorten of noodlandingen moeten maken en daarom door Nederland in beslag worden genomen. 69 worden er overgebracht naar Soesterberg en worden  opgenomen in de Luchtvaartafdeeling. Na de Eerste Wereldoorlog blijft Soesterberg een belangrijk vliegveld. Nederlandse vliegtuigbouwers als Fokker, Koolhoven en Spyker demonstreren hun kisten. Ze hopen dat het leger hun toestellen zal aanschaffen. Als gevolg van de wereldwijde economische crisis blijft de Luchtvaartafdeeling bescheiden van omvang. Gaandeweg breidt het vliegveld zich uit. Er komen bakstenen gebouwen, hangaars en werkplaatsen bij. Enkele van die gebouwen, zoals de voormalige verbandplaats en Hangaar 8, bestaan nog steeds. De meeste foto's in deze expositie zijn afkomstig van dhr. Dick Top hij schonk onlangs zijn verzameling aan het Nationaal Militair Museum. De andere foto's zijn uit het foto-album van  William Carel Johan Versteegh (Soerakarta, 19 mei 1886 – Den Haag, 6 januari 1975).

 


Educatie


Mini Mix samen met het NFM & kunstacademie AKV St. Joost Breda

tijdens een vier daagse wordkshop krijgen studenten een fictieve De Mix opdracht met een thema en een historische fotograaf waarmee ze aan de slag gaan en waarmee ze hun eindpresentatie houden.Jaarstukken Stichting Beeldmix 2018

 

Vragen? Steunen?


Dat kan!


Heeft u nog vragen over de mogelijkheid om te doneren aan Stichting Beeldmix of wilt u een samenwerking of meer informatie over Stichting Beeldmix? Neem dan contact op met Rafaël Philippen.


Stichting Beeldmix heeft de culturele ANBI status.

© Copyright 2018. All Rights Reserved.